Allt du behöver veta om vinterdäck

vinterdäck

Även fast vi nyligen bytt från vinterdäck till sommardäck vill vi ägna lite tid och kärlek till vinterdäcken. Många av oss insåg nog vid däckskiftet att våra vinterdäck är slitna efter kanske en, två eller tre säsonger. Så låt oss snacka lite vinterdäck innan vi lägger dem på hyllan för säsongen!

Kort om vinterdäck är att de är tillverkade av ett kraftigare gummi anpassat för kyla och temperaturer under fem grader. De har mönsterdjup som är gjorda för att stöta bort slask från bilen. Du måste enligt lag ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Det vill säga snö, snömodd, is eller frost på vägen. 

Friktionsdäck och dubbdäck

Det finns ju två typer av vinterdäck: friktionsdäck och dubbdäck. Själva föredrar vi dubbdäck för de känns mer pålitliga och tuffa mot hårt vinterväglag. Men, vi får inte glömma att vinterväglaget blir mer och mer frånvarande i delar av Sverige. 

Att köra dubbdäck på en väg utan snö sliter mycket på vägen och river upp massa asfaltspartiklar i luften. I vissa delar, speciellt i Stockholm, är det till och med förbjudet att köra dubbdäck på grund av detta. Men för er som bor i den övre halvan av Sverige är det bara köra på!

Friktionsdäck är vinterdäck, men utan dubbar. Då kanske du tänker att de går att köra med på sommaren. Svaret är njae. De flesta friktionsdäck är fortfarande sammansatta som ett vinterdäck. Det vill säga att gummit är skapat för kalla temperaturer och därmed finns det en risk att gummit mjuknar när det är varmt. Då får du sämre fäste och stabilitet på vägen, vilket ökar bromssträckan och din förmåga att göra en undanmanöver. 

Mönsterdjupet i vinterdäcken är avgörande för säkerheten. Om mönsterdjupet är lägre än tre millimeter är däcken olagliga att köra på. Det finns dock en säkerhetsrekommendation på fem millimeter så se till att byta däck i tid, för din och andra trafikanternas säkerhet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen