En månad kvar till sommardäcken ska på

Byta sommardäck

Våren börjar sakta men säkert göra intåg i Sverige och i Skåne förväntas man gå till meteorologisk vår redan inom den kommande veckan. Detta innebär varmare temperaturer, ljusare och längre dagar, men också att det är dags att byta ut vinterdäcken till sommardäck.

Vilka datum gäller för sommar- och vinterdäck?

I Sverige ska man använda vinterdäck – antingen med eller utan dubbar – mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Det är polisen som avgör och meddelar om vägförhållandena och det är där du kan kontrollera om du måste ha vinterdäck. Däremot är det ganska enkelt att avgöra på egen hand då vinterväglag är när det är minusgrader och snö eller slask på vägbanan.

Detta innebär också att man måste byta från vinterdäck den 1 april, vilket bara är en månad bort. Är du bekväm med din bil och gillar att meka med den kan du förmodligen hantera däckbytet på egen hand, eller så gör du som så många andra och vänder dig till ett proffs.

Gör det enkelt för dig och anlita ett proffs till däckbytet

Att byta däck är, som sagt, något du i regel kan hantera på egen hand. Men om du inte är helt övertygad om att du klarar av det så bör du vända dig till ett proffs. På Däckvaruhuset är de experter på allt som rör däck och fälgar. Via dem kan du beställa nya däck och fälgar till din bil, men du kan också hitta en lång lista på deras “monteringspartners” för att hitta en verkstad i närheten av dig som kan hjälpa dig med bytet.

Du bör även välja en aktör som också erbjuder ett däckhotell så att dina vinterdäck förvaras korrekt och säkert tills dess att det är dags att montera dem igen.