Borttappad bilnyckel? Så löser du det!

borttappad bilnyckel

Att tappa bort sina nycklar är bland det mest frustrerande man kan göra. Att tappa bort sina bilnycklar är dock – om möjligt – ännu mer frustrerande, framför allt nyckeln till en nyare bil. EU har nämligen lagstadgat att alla bilar som byggts efter 1998 måste ha en elektronisk startspärr.

Med andra ord kan man inte bara kopiera en bilnyckel utan man måste programmera den nya nyckeln till att passa bilen. För att göra detta måste man ha tillgång till bilens mjukvara och styrenheter vilket snabbt kan bli en kostsam och tidskrävande historia då man behöver vända sig till en bilverkstad som specialiserar sig på just ditt bilmärke.

Som tur är blir det allt vanligare med företag som specialiserar sig på just elektroniska bilnycklar och som kan hjälpa dig skaffa fram en utan att kontakta en officiell bilverkstad, och givetvis enligt konstens alla regler och utan att bryta mot villkor och garantier.

Är nyckeln borta, trasig eller urladdad?

Beroende på det problem du upplever med din bilnyckel ser lösningen väldigt annorlunda ut. Fast oavsett problemet och lösningen kan du lita på att en nyckelspecialist såsom A6 Larm & Lås kan hjälpa dig; låt oss förklara hur.

 • Borttappad nyckel – om du har tappat bort en av två nycklar är det i regel enkelt att skapa en ny. För att göra det kan du behöva besöka en servicebutik alternativt skicka in nyckeln till företaget som ska kopiera den. Väl där kopplas nyckeln upp till en mjukvara där experter kan programmera om den. Är det så att du tappat bort alla nycklar till bilen kan du ibland be en servicebutik komma ut till dig och göra återställningen där via bilen, eller få bilen bogserad till närmaste verkstad
 • Trasig nyckel – om din bilnyckel endast har gått sönder, exempelvis om den blivit fuktskadad, fjädringen har slutat fungera eller batteriluckan har lossnat är reparationen ofta enkel att jämföra. Det räcker oftast med att du skickar nyckeln till en lämplig verkstad som snabbt kan laga den och skicka tillbaka den.
 • Urladdad nyckel – som tur är det vanligaste felet med bilnycklar att batteriet har laddat ur. Vi säger “som tur är” då allt man behöver göra är att byta batteri i nyckeln. Däremot använder många biltillverkare specialbatterier vilket kräver att du köper nytt batteri från en specialist.

Som sagt är det stora problemet med dagens bilnycklar att de är programmerade och elektroniska. Detta då elektroniska nycklar är betydligt säkrare än vanliga nycklar. Däremot resulterar det även i att det är svårare att skaffa en ny eller laga en trasig nyckel.

Därför rekommenderar vi att du sparar kontaktuppgifterna till en lämplig verkstad eller en nyckelexpert som A6 Larm & Lås som vi länkar till längre upp på sidan. På så sätt kan du snabbt få hjälp när olyckan är framme och bilnyckeln sviker dig. Bäst av allt är att du ofta kan ha en ny nyckel redo inom ett par timmar och skulle du behöva låna en bil under tiden går det allt som oftast att ordna med.

Vanliga frågor och svar om borttappade bilnycklar

Borttappad bilnyckel vad gör man?

Det finns företag som kan hjälpa dig om du råkat tappa bort din bilnyckel. De kan då hjälpa dig att först ta sig in i bilen och därefter kopiera upp en ny bilnyckel.

Kan jag anmäla borttappad bilnyckel på försäkring?

Det beror på vilket försäkringsbolag du har, samt eventuella tillägg. Vissa försäkringsbolag ersätter för borttappade bilnycklar samt kostnaden för att ta sig in i bilen samt kopiera upp en ny bilnyckel.

Vad händer om jag tappat bort min bilnyckel?

Du kan enkelt få hjälp att ta dig in i bilen via företag som assistensjouren. Därefter finns det även företag som specialiserat sig på att kopiera upp nya bilnycklar, till både äldre och nyare bilar.

0 reaktioner på ”Borttappad bilnyckel? Så löser du det!”

 1. Jag behöver en reservnyckel till Mazda Miata SLT 969.Kan ni ordna det om jag skickar in ordinarie nyckel med posten?Vad kostar det och hur lång tid tar det?
  Anders Ivarsson 073 9809342

  1. Hej Anders,

   Vi skapar inte nya bilnycklar själva utan rekommenderade de som är bäst i Sverige på detta – A6 Lås & Larm i Jönköping. De är verksamma i hela Sverige och kan även hjälpa dig på distans.

   Kontakta A6 Lås och Larm här: https://a6security.se/kontakta-oss/ så hjälper dig med att skapa en ny reservnyckel på nolltid!

   Allt gott

 2. Hej. Har en Nissan kingcab från 2004 och bilnyckeln går att dela i två delar. En del är själva nyckeln (alltså metalldelen) och den andra är dosan som man kan låsa med. Metalldelen är försvunnen och jag undrar hur jag ska göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen